Descriere

Biserica Madona Dudu din Craiova, cunoscuta mai ales sub denumirea de Catedrala Maicii Domnului din Craiova, este una dintre cele mai mari biserici ortodoxe din Craiova, multime de crestini calcandu-i periodic pragul, spre a participa la sfintele slujbe, ori chiar si numai pentru a se inchina icoanei facatoare de minuni a Maicii Domnului. Biserica se afla in imediata apropiere a Muzeului de Istorie, aflat si el in centrul orasului.

Biserica Madona Dudu - Catedrala Maicii Domnului din Craiova

Biserica Madona Dudu, avand drept hram Adormirea Maicii Domnului, a fost construita intre anii 1750-1756, ea fiind mai apoi refacuta, in anul 1844, dupa daramarea ei de cutremurul din anul 1831. Pictura ce imbraca peretii interiori ai bisericii poarta semnatura renumitului zugrav Gheorghe Tatarescu. Biserica a fost numita astfel dupa icoana facatoare de minuni a Maicii Domnului care - spune legenda - ar fi fost gasita intr-un dud aflat pe locul unde a fost construit ulterior altarul.

Se povesteste ca, in livada numita "Livada Gaianului", care se intindea la Vechiul Rascruci, intretaierea celor mai importante drumuri care treceau prin aceasta zona a Olteniei, fiind aproape de vechea piata, mergeau pentru odihna la umbra duzilor cei mai multi dintre negustorii care veneau sa isi vanda marfa in Craiova.

Biserica a fost construita in stil brancovenesc, cu abside pentru strane si tinda cu stalpi de piatra inflorati cu frunze. Lacasul era prevazut cu trei turle: una deasupra naosului si doua deasupra pronaosului. Cei doi boieri au inzestrat frumoasa biserica cu odoare, mosii, vii si tigani, moara la Jiu si multe pravalii in Craiova.

Adauga un comentariu:

Pentru a putea adauga un comentariu trebuie sa fii inregistrat.

Comentarii:

Galerie Foto

Embed Code

Puteti personaliza turul virtual modificand dimensiunile width="850" height="500".